Sosial støtte fra kolleger er en viktig buffer mot bl.a. stress

Sosial støtte fra kolleger er en viktig buffer mot bl.a. stress

Hva slags kollega ønsker du å være? Hva skal til for at du er en god kollega ? Dette er viktige spørsmål å reflektere over når du er en del av et kollegium.

Hvis du ikke er bevisst over hvordan du vil være er det lett å la seg rive med av negativt småsnakk, bli selvfokusert og glemme at du er del av et miljø. Hver og en bidrar til et godt miljø. I tillegg viser forskning at sosial støtte fra kolleger er en viktig buffer mot stress, sykdom og overbelastning

HVORDAN DU KAN GJØRE SOM MARIT BJØRGEN!

Marit Bjørgen
Gjør som Marit Bjørgen !

Et tips er å starte dagen ved å fortelle deg selv hvordan du ønsker å være mot dine kolleger. Og hvordan du selv ønsker å fremstå som kollega. Hvilke verdier er viktige for deg?                                                                        Lag en film av deg selv hvordan du ønsker å være. Dette tar kun et minutt! Da er hjernen forberedt på hva du vil den skal fokusere på. Hjernen tar imot beskjeden og vil straks hjelpe deg for å arbeide mot dette målet. Dette høres kanskje hokus pokus ut, men forskningsresultater viser at dette fungerer. Det er en grunn til at Marit Bjørgen visualiserer seg skirennene i forkant, og at hun gjør det meget godt i sporet!

Jeg vil anbefale i starten å kjøre filmen 2-3 ganger i løpet av arbeidsdagen, for å minne hjernen på hva du ønsker. Etter noen uker vil hjernen huske hva du ønsker- du innarbeider nye vaner for hvordan du ønsker å være som kollega.

Andre generelle tips er:

  •     Hold en positiv omgangstone
  •     Vær interessert i kollegaens prosjekt, still spørsmål
  •     Få øyekontakt med kollegaen, og vis at han/ hun blir sett
  •     Vis respekt for dine kolleger og deres tid

Og sist, men ikke minst:  HA DET GØY PÅ JOBBEN!

Link til aktuelt tema:http://www.klikk.no/helse/doktoronline/sykdommer/article649875.ece

Advertisements