Ofte får jeg fantastiske tilbakemeldinger fra klienter, og det gjør meg varm om hjerte og gir meg ny inspirasjon, glede, takknemmelighet og energi. Det å få ros og anerkjennelse for det vi gjør, uansett om det er på arbeid eller vi gjør en god jobb som foreldre, ligger i våre grunnleggende behov for å vokse og utvikle oss.

Påskjønnelse, som også betyr anerkjennelse ligger nest øverst på behovspyramiden, den øverste delen er selvrealisering. Disse behovene kalles ifølge Maslow, vekstbehov.Behovspyramide Disse behovene må bli tilfredsstillt, for å leve det fullverdige livet vi ønsker, og med den livskvaliteten vi vil ha.

Jeg blir så glad for å få ros fra klienter eller andre, men forskning viser at vi ikke er så dyktige på å gi hverandre anerkjennelse. Og hva betyr dette for meg i hverdagen? Jo, det betyr at det er store muligheter for at jeg får for lite ros enn hva jeg faktisk har behov for, for å leve livet med den livskvaliteten jeg ønsker.

Hva kan jeg gjøre med dette?

Hva med å gi meg selv det jeg trenger? Kan det fungere?  Ja, jeg vet av erfaring at når jeg snakker negativt med meg selv, så fører det til at jeg blir deppa, så hvorfor ikke teste den andre veien!
Jeg bestemte meg for å ha fokus på å rose meg selv flere ganger om dagen. Det føltes veldig rart og uvant, for det var jeg ikke vant til å gjøre. MEN det fungerte og fungerer mye bedre enn jeg kunne tenke meg.

Hvis vi tenker oss Marit Bjørgen, som trener milevis til hver sesong, hvordan motiverer hun seg med sitt eget selvsnakk? Jeg tror ikke hun blir motivert av å kjefte på seg selv, eller ikke anerkjenne seg selv for timene hun trener hver eneste dag. Hun roser seg selv, til å motivere seg og til å hente frem de ressursene hun har behov for, for å nå sine mål.Marit Bjørgen
Og slik er det for alle…for å være den beste versjonen av seg selv, er det viktig å rose seg selv. For å gidde å gjøre vårt beste, er det ikke ris vi ønsker oss. Nei, vi har behov for støttende, oppmuntrende ord,som gjør at vi vil fortsette å jobbe for å lage oss det livet vi vil ha med 100 % livskvalitet.

Ønsker du tips til hva du kan gjøre? Les videre..

          Her er det mental trening som virkelig ”gjør susen”!
Ros deg selv flere ganger om dagen! Både høyt til deg selv og med indre dialog:

” det var virkelig bra skrevet, Gry Heidi” eller ” så supert at du stod på og fikk dette til, Gry Heidi. «

Trekk frem spesifikt hva du gjorde som var bra, ikke bare at du var flink!

Og i tillegg, virkelig kjenn på følelsen av å få ros. Stopp opp og ta det til deg. DET er en fantastisk følelse, som virkelig ” fyrer oppunder” motivasjonen.

Gjør dette gang på gang, hver eneste dag, og snart vil du merke at du roser deg selv automatisk.
Og når du begynner å rose deg selv, så vil du kjenne at det å rose og anerkjenne andre kommer mer av seg selv. Og det kan det bare komme mye godt ut av:)

Jeg vil avslutte med et sitat av Dalai Lama :

» Den endringen du ønsker å se i verden, starter med deg selv «

Advertisements