Jeg spør ofte mine klienter: hva koster det deg å bli der hvor du er ? Og da tenker jeg ikke økonomisk, men da handler det om energi og livsglede. Og hva er grunnen til at jeg spør om dette ? Fordi det koster alltid en del smerte å flytte seg. Og det er først når smerten er større enn smerten ved å flytte seg, at du vil flytte deg!

Et veldig godt eksempel er at hvis du er på et kurs, og etter pausen sier kursleder at alle skal bytte plass. Hva tenker du da? Antagelig det samme som alle andre på kurset: å, så slitsomt. Så kort tid tar det å bli behagelig, og å bygge opp motstand for endring. Du har antagelig sittet på plassen en time eller to, og kjenner allerede motstand!

Da kan du tenke deg hvordan motstanden er til endring av tanker og vaner du har hatt i årevis!

Slapp helt av! Det er helt NATURLIG at motstanden dukker opp.

La meg få lov til presentere Mr. Sabotør!

Vi har alle en Mr. Sabotør i oss. Han oppstod langt tilbake i tid hvor vi måtte passe på alle farene rundt oss. Han gjorde den gang en livsviktig jobb, men behovet for denne hjelpen er ikke så stor i dag, hvor de fleste av oss ikke kan risikere å møte en løve rundt hjørnet. Men fortsatt ligger denne beskyttelsen i ryggmargen vår.

Mr. Sabotør vil helst holde deg innenfor komfortsonen, for utenfor kan det være skummelt og det kan lure mange farer.

Komfortsonen
Komfortsonenukjent og ubehagelig. Han er der for å passe på oss, men vær klar over at han også står i veien for vår egen utvikling.

Han hater endring!

Mr. Sabotør elsker rutiner fordi det er trygt og godt. Da vet han hva han kan forvente ! Da vi vet at 90 % av det vi gjør hver dag er rutiner, og dette ligger innenfor komfortsonen, så er nok Mr. Sabotør fantastisk fornøyd med de fleste av oss.

Hvor kan Mr. Sabotør dukke opp? Mr. Sabotør kan dukke opp uansett hva det måtte være gjennom dagen hvor vi utfordrer komfortsonen, vaner og rutiner, både fysiske og mentale.

Et eksempel kan være hvis du vurderer å bytte jobb. Da vil Mr. Sabotør antagelig være der å prøve å få deg til å tenke at: men jeg har det jo bra der jeg er nå. Jeg har hyggelige kolleger etc. Det er kort vei til jobben, det er jo trygt og kjent. Men innerst inne vet du at du ikke får de utfordringene du har behov for, for å føle at du lever og bruker hele deg.

Et annet eksempel er at Mr. Sabotør er ekstremt makelig anlagt. Han er den som forsøker å gi deg nok argumenter for å ligge på sofaen, selv om du vet at det er smart å trene.

Ønsker du å jobbe med Mr. Sabotør har du en mulighet allerede her:

Hvordan kan du håndtere Mr. Sabotør på best mulig måte slik at han ikke stopper deg når det er noe du ønsker å gjøre ? Det første som er viktig er å finne ut hvordan han forsøker å påvirke deg? Bevissthet er det første steg på veien.

Oppgave 1:

Skriv ned 5 punkter hvor du kjenner at sabotøren påvirker livet ditt.

Oppgave 2.

Hvordan ser han eller hun ut ? Tegn en enkel figur eller lag en visuell tegning i hode ditt. Hvorfor er det viktig å lage en imaginær figur av Mr. Sabotør ? Fordi det er vanskelig å endre på noe du ikke vet hva er. Når du har noe håndfast, har du noe å jobbe med.

Og noe som er håndfast kan flyttes på !

Oppgave 3.

Hva kan du gjøre neste gang du kjenner igjen din mr. Sabotør ?

Legg merke til han og le, vær glad og fornøyd fordi du har oppdaget han. Når du ler og bagatelliserer det han sier til deg, vil han miste sin styrke og bli borte, for denne gangen, men han vil komme tilbake. Han vil kanskje sitte på skulderen din og skrike til deg……men bare le, si ja, ja der var du igjen, men nå kan du gå!!

Akseptér at han er der og gå videre. Å akseptere tilstanden som den er, er det viktigste etter at du har blitt bevisst på hvordan tilstanden er.

Oppgave 4.

Uansett hva Mr. Sabotør har sagt til deg, gjør det du først tenkte du hadde lyst til å gjøre!

Lykke til på din egen, spennende personlige utvikling!

Gry Heidi

Advertisements