Er det egoistisk å velge seg selv først?

Er det egoistisk å først ta vare på seg selv?

Er det egoistisk å ta valg som er viktigst for deg først ?

Jeg har alltid tatt vare på andre først. Det var slik jeg ble oppdratt ( eller tolket oppdragelsen) av familien, av samfunnet generelt. Jeg lærte at det å hjelpe andre var veldig positivt. Men jeg lærte ikke at det i tillegg var viktig å ta vare på meg selv. Og jeg ”valgte ” å ta offer- rollen, for jeg kunne ikke den gang se mine valgmuligheter. Min «misjon på jorden» var å hjelpe andre. Og jeg gikk inn i rollen med hud og hår! Jeg lærte å ha supersensorer ute som skulle føle andres følelser. Jeg ble til slutt så dyktig at jeg kunne kjenne andres smerte, før de selv kjente den.

Min egen helse «sparket meg» i en ny retning !

Helsen gav meg ingen valg for 10 år siden. Den sparket meg brutalt og bestemt i en ny retning. Ville jeg bli frisk, så måtte jeg tenke nye tanker og stille meg selv andre spørsmål. Har jeg i alle år gått og tenkt feil? Var det galt å ha fokus på å hjelpe andre først?  Hvordan kan jeg velge meg selv først med god samvittighet ?

Endring med et ord: knalltøft!

Dette var en knalltøff utfordring og endringsprosess som ikke bare var en «dans på  roser». Jeg utfordret meg selv i alle deler av livet, men jobbet først med helsen, som ropte på oppmerksomht etter mange år med neglisjering og en «ladetskureholdning».

Jeg hadde i alle år trodd at det var viktigere å ta vare på andre enn meg selv. Andres behov kom først, og mine egne behov til sist. Men jeg kom sjelden til mine egne behov, for hele tiden dukket det opp annet eller andre som kom før meg i mine prioriteringer.

Neglisjering av deg selv = 0 selvrespekt

Og hva fortalte jeg meg selv den gangen ved å velge meg selv og mine egne behov bort? Ved å ikke lytte etter hva som var riktig for meg? Ved å neglisjere meg selv?

Jeg er ingen egen selvstendig person med egne behov

Jeg har ingen selvrespekt, som ikke tar meg selv på alvor

Jeg er betydningsløs, sammenlignet med andre

Andre kommer alltid først..dvs er viktigere enn meg selv

Å hjelpe fordi du føler du må!

Med disse følelsene, så er det ikke så lett å hjelpe andre med kjærlighet på en god måte. ta vare på deg selv førstÅ hjelpe gjennom selvoppofring mener jeg er egoistisk og du hjelper ikke fordi du har lyst, men fordi du føler du må… for mange fører denne type selvoppofring til at du til slutt blir syk.

For min del er dette flere år siden nå! Jeg har vært gjennom min endring! Men jeg møter daglig mennesker med samme innstilling som jeg hadde. Andre først……..og så meg selv, men du kommer sjelden eller aldri til deg selv.

» Ja, takk begge deler».  sitat Ole Brum

Takk for at det er mer i fokus å prioritere seg selv i samfunnet i dag, og at vi har et reelt valg. Barna lærer allerede i barnehagen å kjenne på sine egne følelser og de lærer å snakke om hva de selv har lyst til, og få valg de selv kan ta stilling til.

olebrumm4

Jeg mener det er mulig å gjøre som Ole Brum, både ta vare på seg selv først og deretter ha rom for å hjelpe andre. Jeg vil påstå at det motsatte er mer egoistisk! Er du i en situasjon hvor du har hjulpet andre slik at du selv er blitt syk, da er du verken til hjelp for deg selv eller andre.

Jeg er jublende takknemmelig, helt inn i mitt varme hjerte, at jeg er på en evigvarende spennende reise i meg selv og i livets fasetter.

Advertisements