Frykter du det ukjente ?

Lar du deg stoppe av denne frykten?

Hvis ja, ja og ja…kom igjen og les videre!  Dette kan være nyttig for deg!

Hva er det faktisk som stopper deg? Det er ikke noe fysisk..selv om det kan oppleves slik.

Nei, det er mentale sperrer.

Frykten er frykt for det ukjente. For det ukjente kan bety fare.

Fra den tidlige morgen ble det sendt ut faresignaler, med et varsel om at det kunne være fare for vårt liv. Fryktens jobb var å ta vare på oss og holde oss trygge, slik at vi kunne overleve og få flest mulig barn og genene våre kunne gå i generasjoner.

De fleste av oss opplever ikke de samme farene i dag, som ”før i tiden”.

Det er mest sannsynlig ikke en løve som kan ligge på lur rundt hjørnet. MEN den samme type faresignal ligger fortsatt i ryggmargen og gjør jobben sin så godt den kan. Og den er god å ha hvis andre farer i hverdagen dukker opp.

” Bedre før var, enn etter snar”

 Faresignalene kommer oftere enn nødvendig!

Dette fører til at vi som oftest kjenner en redsel for en fare som føles veldig ekte, men som ikke er en virkelig fare. Hver gang vi tror vi har en potensiell fare fremfor oss, vil denne type redsel føles i kroppen.

Signalsystemet ligger på det ubevisste plan!

 Derfor vil faresignalet slå seg på uten at du på forhånd har tenkt at : ” nå er det en fare” !

Vi får ikke noe forvarsel, slik at vi kan resonnere på forhånd med den bevisste delen av hjernen om dette er en virkelig fare eller ikke! Derfor sitter vi der så plutselig med en ubehagelig følelse i kroppen.

Frykten vet ikke forskjell på en fysisk og emosjonell fare!

 Hver gang vi møter en potensiell trussel til vår emosjonelle komfortsone, vil det samme ”faresignalet” dukke opp. Men sannheten er at det IKKE er en reell fare for oss å ta en emosjonell risiko.

Du må ta en emosjonell risiko hvis du ønsker å strekke deg og vil ha noe annet enn det du har nå.

Da er det umulig å ikke kjenne på disse sterke, vonde følelsene. Du tar en emosjonell risk, og frykten tror at det er fare for ditt liv og alarmberedskapen vil føles i hele kroppen!

Du gjør alt for å UNNGÅ ubehagelige følelser!

 Følelsene som faresignalet utløser er rett og slett ubehagelige. Og vi tenker at siden jeg føler så negative følelser, så skal jeg sikkert ikke gjøre dette.

Og du gjør alt for å UNNGÅ ubehagelige følelser.

Ja, for hvorfor skal jeg gidde å ha disse følelsene hvis jeg ikke må? Derfor velger de fleste situasjoner både bevisst og ubevisst, hvor de kan unngå fryktfølelsen. De velger det trygge og kjente.

Det handler om å gå utenfor komfortsonen

Komfortsonen
Komfortsonen

– det er der det nye spennende som du ønsker deg ligger.

 

” Du vet hva du har, men ikke hva du får”

 Dette utrykket stemmer i denne sammenhengen. Det føles mye tryggere å holde seg til det du kjenner enn å bevege seg mot noe du ikke kjenner.

Følelsene av å holde seg til det du er kjent med vil være STERKERE enn følelsene du har til å gjøre forandringer.

 Derfor vil du bevisst og ubevisst bli ”trukket” mot det kjente og vekk fra det ukjente.

Frykten sprer seg!

Et annet problem med denne type frykt er at den totalt overreagerer. Faresignalet dukker også opp når du kommer opp i situasjoner som ligner på hverandre.

Et godt eksempel er hvis du ikke liker å prate foran en forsamling. Da kan dette også ”spre” seg til at du ikke liker å prate i lunsjpausen hvis flere spiser sammen. Eller sammen med de du ikke føler deg trygg på.

Jeg har selv vært der, så jeg vet hva jeg snakker om!!

 Frykten har positive hensikter!

Hele dens funksjon er å holde deg trygg for farer. Frykten har i hele ditt liv, laget din egen personlige fasit ut ifra dine tidligere reaksjoner. Fasiten er en veiledning for frykten for når den må blåse i faresignalet og ikke. Det geniale er at fasiten ligger på det ubevisste plan, slik at du slipper å tenke på det.

Problemet er at om fasiten stemte når du var liten eller tidligere i livet ditt, så behøver den nødvendigvis ikke stemme nå!

Hvordan kan du løse dette?

Du kan velge å bli sint på frykten hver gang den gjør jobben sin, men det kommer ikke så mye godt ut av det.

Den beste løsningen er å kjenne den igjen, og å leve med den på en god måte ved å bruke enkle teknikker når den dukker opp.

Mye spennende informasjon om frykt kan hentes på YouTube , Ted talk.

Syntes denne snutten var interessant med Karen Thompson Walker: What fear can teach us

Hvis du kjenner at YES!! Jeg vil jobbe med dette nå, så kommer det forslag på tre enkle, men supereffektive teknikker her:

Ut av hodet og ned på papiret !

Skriv ned det du føler redsel for. Denne enkle øvelsen reduserer styrken på følelsen. Du får det du frykter ut av hodet og på avstand. Da er det lettere å se virkeligheten på redselen. Frykten er bare en historie du finner på i hodet ditt. Og historien blir ofte verre enn ditt verste mareritt. Det er en svært liten sannsynlighet for at historien blir virkelighet.

Jeg regner med at du ikke kan se inn i fremtiden? Du kan faktisk ikke vite hva som venter deg ute i fremtiden.

Bruk pusten!

Forskning viser at dypt pustende øvelser kan redusere redsel og hjelpe deg til å skifte den negative følelsen til en rolig, avslappet tilstand. Viktig at du puster med magen.

Det supre med denne øvelsen er at ved å ha fokus på pusten vil du distansere deg fra sniksnakket i hodet ditt. For det er i hodet ditt (bevisst og ubevisst ) roten til frykten ligger. Ved å distansere deg fra fryktfølelsen vil følelsen roe seg.

Bruk musikk!

Studier viser at musikk kan redusere redsel og stress. Sett på musikk som gir deg en avslappende, trygg følelse. Spør så deg selv om hvor store sjanser er det for at det du frykter kan skje? Har jeg bevis for at dette vil skje?

I tillegg vil igjen det å fokusere på noe annet enn selve frykten minske frykten:)

Lykke til:)

Gry Heidi

Din private Life Coach på veien mot ditt personlige mesterverk- deg selv !

Life- Helse Coach

Advertisements