file5791287577951
Er du smittet av «Utsettelsessyndromet» ?

Nå tror du sikkert at dette er en merkelig sykdom du ikke har hørt om før, men dette er noe som du så absolutt kjenner til. Det er mest sannsynlig at du er smittet av det du også, sammen med de fleste av norges befolkning, ja og de fleste menneskene i verden.

US står for USETTELSES-SYNDROMET!!

( Du kan slappe helt av, dette er et fantasisyndrom )

Hva er symptomene på Utsettelses-Syndromet?

Hvordan kan du vite at nettopp du er  smittet ?

Kjente eksemler:

  • Prosjekter utsettes!  Unnskyldningene og bortforklaringer ramler inn like fort som «perler på en snor», og du hører hva «stemmen» sier, og du gjør som den sier.
  • Du lever i en «siste liten» verden,  du får dårlig tid på å gjennomføre prosjektene dine, og dette fører til stress.
  • Du har en konstant dårlig samvittighet for alt du utsetter. Det henger over deg, ligger i bakhodet ditt og tynger deg ned så du føler du går med «blylodd i skoa».  Det føles stressende og du har ikke kontroll. Du har ikke styringen på livet ditt, men det er livet som styrer deg.
  • Det meste som kan utsettes, utsetter du! Spesielt det du ikke har lyst til å gjøre..kjenner du på litt motstand, kommer US seilende inn som en «brannbil i full uttrykning».
  • US styrer livet ditt!

US er lynrask og snikende som en panter. Du står igjen som et stort spørsmålstegn: hva skjedde egentlig? Du forstår ikke helt hva som har skjedd, men resultatet er at du igjen har utsatt noe du hadde bestemt deg for å gjøre.

Dette fører til symptomer som:

maktesløshet, lite energi, manglende glede i livet, søvnløshet, lav livskvalitet.

Du utsetter til og med det som du vet er bra for deg !

.…og det er fokuset i dette blogginnlegget.

Og da tenker jeg på å utsette det som du, til syvende og sist, vet er positivt for deg .

Som for eksempel disse kjente klassikerne:

  •  Du vet at det er viktig for deg å trene, allikevel utsetter du det ved å komme på hundre unnskyldninger for å la være. Og unnskyldningene virker så fantastisk smarte, at du er ikke i tvil om å la være å trene. Du kan utsette det til i morgen, for da er du allikevel i farta forbi treningssenteret. Eller…. treningsbuksa er nyvaska og henger til tørk. Og du har selvfølgelig ingen andre som sitter så bra over rumpa, akkurat nå. Nei, det er det beste å utsette det!
  • Du trives best med å ha det ryddig rundt deg, men til stadighet flyter rotet, fordi du er ekspert på US. Bortforklaringen som gjentar seg er den kjente: jeg er for sliten, jeg trenger å legge meg nedpå litt…det er best å utsette det!
  • Du vet innerste inne at det er viktig for helsen din å spise sunnere lunch. Det er stadig herlige fristelser på jobben, så du får liksom aldri begynt. Du må jo spise kake  med bursdagskolleger, og hver torsdag er den store pizzadagen. Nei, det er umulig å begynne med sunnere lunch, så lenge du har den jobben. Og du bytter ikke jobb bare pga. at du skulle ha spist en sunnere lunch.

 

Du hater smerte og ubehag!

100- vis av unnskyldninger ruller inn, og det gir seg ikke før du har blitt overbevist om at det selvfølgelig er det smarteste å utsette.

Så hva er egentlig dette? Hvorfor ruller det inn unnskyldinger som på en rulletekst på en film?

JO, du hater å kjenne på smerte!

Selv den minste smerte er ubehagelig. Og dette må unngås for enhver pris!

Og da er det mye mer behagelig å velge å ligge på sofaen og slippe smerten, selv om du vet at i de fleste tilfeller må du kjenne på smerte, før følelsen av glede kan stå i taket!

( det verste er at som oftest kommer smerten uansett, og da i en form av den dårlige samvittigheten for å ha utsatt noe du vet er bra for deg)

Og alt dette foregår i det ubevisste- så du er ikke klar over det engang !

 Er den ubevisste delen av hjernen din verste fiende ?

Hjernen din spiller absolutt ikke på lag med deg i dette tilfelle. Den er din verste fiende !!

Og her får du vite hvorfor ?

Hjernen tar et valg for deg,  og som oftest uten at du vet det. Altså helt ubevisst!  Hjernen er konstruert til å la deg slippe smerte og ubehageligheter, og jobber beinhardt for at du skal ha det bra.

Hjernen har lagret i det ubevisste hva du tidligere har opplevet som hardt og smertefullt i en lagret fil som heter: ”må unngås for enhver pris”. I samme fil ligger også lagret et SOS signal på alt som er nytt. Det som er ukjent må også for all del unngås fordi det innbefatter smerte i det å skulle gjøre noe du aldri har gjort før.

Hjernen kan nå enkelt ta valg for deg, uten at du selv er bevisst på at du har tatt et valg.

Hjernen hopper rett til det den har lagret i det ubevisste, og det er følelsen av at dette er slitsomt og fullt av smerte. I et håp om at du ikke vil gjennomføre planen pga. alt det negative du vil føle hvis du gjør det du har bestemt deg for. Så derfor ruller det ubevisst inn negative tanker og bortforklaringene av at dette er slitsomt, kjedelig , og x- antall kreative unnskyldningene for å slippe.

Her kommer flere velbrukte eksempler på bortforklaringer som kommer svevende fra underbevisstheten:

– å skal jeg gidde dette nå…det er sent, det er herlig å slumre på sofaen.

– jeg vet ikke om jeg orker..og hvis jeg kjenner etter er jeg er litt sliten, jeg setter heller på serien som jeg følger med på og tar meg en deilig te.

Og ikke bare er det tanker og følelser som «detter inn», det er også bilder som forsterker følelsene maksimalt.

US ER I SITT ESS!

Valget blir da enkelt….: å hive seg på sofaen og se på en serie.

US er veldig smittsomt. Det smitter lett fra den ene delen av livet til den andre.

Begynner du å utsette på jobben, vil det enkelt kunne smitte til fritiden din. Nettopp fordi du er vant til å høre på og adlyde alle bortforklaringene og unnskyldningene som «ruller inn».

Hjernen din blir vant til at du er en US´er i den ene delen av livet. F .eks. på jobb. Og den styrer etter den handlingen den er vant til at du gjør på jobb over på andre deler av livet ditt..  Hjernen pøser på med bortforklaringene og unnskyldningene i håp om at du også denne gangen vil høre på hva den sier. Hjernen tenker ikke at siden du utsetter på jobben, så er det ikke sikkert at du er en utsetter i forhold. Hjernen kjører samme ” regla over hele linja” .

Er du smittet av US?  Fortvil ikke, det finnes en kur !

Behandlingen er ikke lett, men enkel og effektiv;)

Oppskriften er her:

1. Du må BESTEMME deg for at du ønsker å endre på dette.

Å bestemme seg for noe er noe helt annet enn å prøve. Å prøve vil si å ikke 100 % gå inn for det.

Hvis du sier til vennen din at du prøvde å ringe han i går…fikk du gjort det da? Nei, det blir ikke noe ringing av det!

Du må bestemme deg, og bare gjøre det….for hjernen din hører hva du sier…

Sier du prøve, så forstår hjernen din at det kommer ikke til å skje allikevel..den kan slappe helt av…

2. Du må styre livet ditt og ikke la deg bli styrt av livet.

Det er DU som bestemmer hva som er viktig å gjøre. Bli bevisst hva som er viktig for deg å gjøre og ikke la det ubevisste styre livet ditt.

Skriv ned en liste over prosjekter du har utsatt, som du vil ha gjennomført. Ta et og et prosjekt av gangen. Start innen 5 sekunder du har bestemt deg, og ikke avslutt før du er ferdig.

Skriv listen innen 5 sekunder etter at du har bestemt deg for å skrive listen.

3. 5 sekunders regelen

– du må starte innen 5 sekunder eller så har hjernen din resonert deg bort, og du er i gang med en sannsynlig og kjøpsklar forklaring for å slippe unna.

4. Varighet 60 dager

– du må bestemme deg og følge 5 sekunders regelen i 60 dager. Da har hjernen forstått at når du faktisk bestemmer deg for noe, så gjennomfører du det. Da vil hjernen ikke sette opp ”tankefeller ”for deg, men spille på lag. ( tankefeller er tanker som frister deg til å gjøre noe helt annet enn du tenke at du skulle). Men husk at den gjerne vil teste deg med jevne mellomrom…vær bevisst, slik at det ubevisste ikke tar over styringen av livet ditt igjen.

Jeg heier på deg, og vet at hvis du bestemmer deg, så får du til mer enn du tror!

Klem fra Gry Heidi

 

 

 

Advertisements