Hvert år skjer det samme!
Den vakre, glitrende julepynten som dukker opp i butikkvinduene i november, er det ubevisste signalet som starter en stressreaksjon i kroppen din.

Du kjenner at presset kommer langsomt sigende på, og det strammer seg til over skuldrene dine.

Det er mulig du kan klare å utsette den verste følelsen av stress en uke eller to, men så runder vi 1. desember og du kjenner på det virkelige presset. For plutselig er det bare tre uker til jul!

Den samme bomben slår ned med samme kraft hvert eneste år! Bare 3 uker!!

Den litt panikkaktige og energitappende følelsen av å ha alt for mye å gjøre på alt for kort tid, slår inn med full kraft.

Kjenner du den igjen?

Alt som MÅ gjøres og MÅ være ferdig til jul. Julegaver, alle syv slag ( i hvert fall 5 ), vasket alle vinduer, pusse sølv etc. Arbeidslisten begynner å bli så lang som herfra til månen!

Jeg håper at de fleste av oss har slakket litt ”på kravene”, og at mye av dette hører fortiden til. Men jeg hører fortsatt fra de fleste at førjulstiden er en slitsom affære og heller en negativ tid. Juleavslutninger og alle gaveinnkjøpene kommer høyest opp på lista over stressfaktorer, og så kommer alle ” må og burde” oppgavene rett etter.

Førjulstiden med alt ekstra kommer i tillegg til en allerede fullstappet og stressfull hverdag.

Hvordan kan vi takle dette på en ny og smertefri måte?

Det finnes faktisk noen nye tanker og smarte justeringer som kan gi deg mer ro og glede i denne vakre tiden før jul.

Men først: HVA er det egentlige du MÅ?

Bare det å si at jeg MÅ, vil få deg til å stritte…du blir ikke akkurat motivert av dette MÅ- ordet. Hva med å bytte til et annet ord? Jeg vil eller har lyst?

Test det ut og du vil kjenne at det gir deg en annen følelse i kroppen. Du blir hakket mindre stresset- bare prøv selv!

Så, hva er det du MÅ?

Jeg vet ikke hva det er for deg, men jeg vet at for de fleste av oss er vi fastlåst i….

Tradisjoner og forventninger!               

Mange føler at alt av tradisjoner MÅ holdes vedlike slik at du ikke skuffer noen. Det er noen sensitive greier du beveger deg innpå. Så her gjelder det å trå forsiktig!

Hvis du dropper det ene kakeslaget i år, så vil datteren din bli skuffa, for det er hennes favoritter. Du kan ikke droppe surkålen, for det blir ikke jul hvis det ikke er surkål til ribba.

I tillegg må du ha vanlig rødkål, for det er svigermors tradisjon.

Du har også dine egne forberedelser du vil gjennomføre. Dine egne tradisjoner som du vil rekke å gjøre før julen banker på.

Her er det mange hensyn å ta, og du føler at du til slutt går på akkord med din egen helse. Du kjenner at du er på god vei til stiv nakke og skuldersmerter. Til slutt skjer det uungåelige og hodepinen og migrenen er på plass som tidligere år.

Det hadde for en gangs skyld vært ganske deilig å ikke være helt utslitt på julaften.

 Men hvis du gjør det samme som i fjor, så får du det samme som i fjor!

 Tenk over hvordan du kan gjøre det annerledes i år.

 Her kommer tips som virker, og befriende tanker til hva du kan gjøre annerledes i år slik at du sitter så godt som uthvilt i godstolen på julaften!

1. Vær superærlig! Hva er viktigst?

Det aller første som er viktig er å være ærlig med deg selv, og spørre deg selv om HVA som er viktigst for deg? Da finner du dine grunnverdier som er viktigere enn pakker og syv slag. Da kommer du kanskje frem til at familie, samvær, glede, humor og helse er det aller viktigste for deg. Fantastiske viktige verdier som du ubevisst lever etter og følger. Følger du ikke disse verdiene vil du kjenne at noe er galt og du er ikke lykkelig.

Lag deg en varm kopp te, sett deg i godstolen og tenk over hva som faktisk er viktigst for deg i livet ditt i førjulstiden.

Når du har dine egne verdier i bakhodet vil du få et annet perspektiv og det er enklere for deg å ta valg som er viktig og riktig for deg.

Og legg opp førjulstiden etter disse.

2. Kan du kutte ut tradisjonen fra oldemor?

 Det sitter langt inne å endre på tradisjoner som du er vokst opp med. Det har alltid vært sånn, og da kan det ikke endres. Eller ?  Du tror at alt MÅ være på plass for at det skal bli den rette julestemningen.

Enkelte tradisjoner du tror MÅ være på plass, kan være en tradisjon andre har” pådyttet” deg! Tradisjoner går jo i arv, og selv om din oldemor likte sirupssnipper, og du alltid har hatt de i julen, så er det lov å kjenne etter om denne tradisjonen er veldig viktig for deg og din familie eller ikke.

Du kan stille deg disse spørsmålene:

Er dette en tradisjon som er viktig for meg ?

Hvis nei, spør resten av familien om det samme. Det er faktisk muligheter for at det er helt greit at tradisjonen kuttes.

Hvis svaret er ja. Spør så videre: Kan tradisjonen justeres til deres egen, litt enklere versjon ?

3. Skru ned dine egne forventninger!

 Jeg har opplevd at mine egne forventninger var kanskje de høyeste. Det var mine forventninger til at alle skulle tilfredsstilles med sine favoritter og sine tradisjoner, slik at alle kunne være glade og fornøyde på julaften. At alt var «på stell». Og det var min jobb å få dette til! Jeg la tunge byrder på mine egne skuldre!

Er det slik for deg?

Endelig tok jeg tak i tradisjonene i vår familie, og mine egne forventninger til at ALT skulle være på plass slik at alle ble fornøyd. Det viste seg at mannen min syntes det var helt greit å ha kun en type kål til ribba. Og flere justeringer gikk helt smertefritt, noe jeg ikke hadde forventet!

Spør mannen din og barna om hva som er viktig for dem. Mye kan være annerledes enn du tror!

                                                          Du er ikke tankeleser!

 4. Tøm hodet- skriv liste!

Forskning viser at listeskriving og å ”tømme hodet” ned på papiret er stressreduserende!

Hodet kan føles av å være totalt overfylt av ting du skal huske. Finn frem papir og blyant og skriv det ned. Det er nå på lappen, i stedet for i hodet ditt.

Med ett kan du se klarere og få oversikt.

En superenkel og effektiv måte å klarne hodet for ”støy”!

Hvis du vil kan du leke deg litt med farger og tegninger på lappen. Det er ikke mye som skal til før det som virket slitsomt og kjedelig kan føles en tanke morsommere. Å være litt «barnslig» gir deg glede!

Prioritér først det som gir DEG glede!

 Sjokkerende! Men vær så snill og les videre.

Først på listen skriver du ned det DU har lyst til å gjennomføre, og det som gir deg glede. Prioritér dette!!

Dette gir deg energi og glede, og da blir det enklere å få lyst til å gjøre det du kanskje ikke syntes er så gøy.

Skriv så ned det du «MÅ!» Og legg en plan på hvordan du kan få dette gjort på den enkleste, beste og morsomste måten for deg. Her kan du spare både tid og energi, som kan være en mangelvare i tiden før jul.

Det er ofte bare en dose med kreativitet som skal til for en positiv endring.

For hver ting du skriver ned, still deg selv disse spørsmålene?

  1. Kan jeg kutte ut dette i desember ? Kan jeg vaske gardinene i januar i stedet for i desember? Jeg har selv kuttet ut masse de siste årene! Det er støvete på lampene og rotete i boden…men SO WHAT ! Det tar jeg i januar.
  2. Hvordan kan jeg gjøre dette på den beste måten for meg? Hvordan kan jeg gjøre dette hyggeligst mulig ? Ta med en venninne eller hør på favorittmusikken?
  3. Hvordan kan barna hjelpe meg med dette? Kan de ha ansvar for å bake deres egne favorittkaker? Kan de ha ansvar for å kjøpe gave til tante i år?

 

5. Gjør noe bare for deg selv- midt i førjulstiden!

 Å sette av tid til selv er ren luksus og noe vi ikke prioriterer så ofte. Derfor er dette helt perfekt å gjøre i desember. Da kan du snu dine tanker om at det kun er stress, til at det faktisk kan gå an å nyte livet også midt i selve førjulstiden.

Både fysisk og mentalt er et deilig, avslappende bad eller en tur i skogen rene vidunderkuren for påfyll av energi og glede. Tenk på å ta noen gode pust med magen.

Gjør det og du vil merke forskjell!

Jeg ønsker deg en fantastisk gledelig førjulstid, hvor du kjenner energien og gleden over at du kan nyte hver dag mot jul.

Som med alt annet må du selv bestemme deg for endring! Og å gjøre det!

P.S kjenner du at dette er midt i blinken å lese for en venn av deg- del videre da vel:)

Jeg heier på deg:)

Gry Heidi

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements